22 January, 2020 22:28

HIRDETÉSEK AZ ÉVKÖZI 2. VASÁRNAP (JAN. 19.)

1. Ma — 15:30-tól FIATAL CSALÁDOSOK vasárnapi körének összejövetelét tartjuk a 6. teremben. Szeretettel várjuk és látjuk a csoporthoz csatlakozni akaró fiatal házasokat és családosokat.

— A görögkatolikus főszékesegyházban kezdetét veszi és jan. 26-ig tart az egyetemes imahét a Krisztus-hívők egységéért. A közös imák mindig 17 órakor kezdődnek; beosztásuk a hirdetőn olvasható. Székesegyházunkban jan. 22-én, szerdán lesz az imaóra. Ezen a napon nem lesz esti szentmise.

— Debrecen jelképének számító Nagytemplomban 24 darab harangból álló harangjátékot létesítenek. E harangjátéknak a művészi élménynyújtáson túl még missziói feladata is lenne, hiszen a zömmel egyházi és népi dallamok szolgálnák a keresztény hittudat, valamint a nemzeti önbecsülés erősítését. Ebben az esztendőben e cél megvalósítására ajánljhatjuk fel az ökumenikus imaórák perselyadományait.

17:30-kor ünnepélyes esti dicséretet éneklünk.

— 19 órától Kiss Zoltán orgonaművész jótékonysági koncertjén vehetünk részt. Műsora a hirdetőn olvasható.

2. Szerdán 10.00-kor folytatódik a 6. teremben az Idősek Akadémiája. Témája: „…Szűnj meg haragodtól…”

3. Szombaton 10 órától tartjuk az elsőáldozásra készülő gyermekek összevont hittanóráját a templomban.

14:30-tól pedig szemlélődő erdei gyalogtúrára hívjuk minden korosztálybeli Testvérünket a Nagyerdőbe. Gyülekező 14.15-től a köztemető 3-as kapuja előtt.

4. Liturgikus emléknapok és ünnepek e héten: Kedden Szent Ágnes szűz és vértanú, pénteken Szalézi Szt. Ferenc püspök és egyháztanító emléknapja, szombaton pedig Szt. Pál apostol megtérése (Pál fordulása).

5. Mához egy hétre ünnepeljük Isten Igéjének Vasárnapját.

15:00-kor a 6. teremben cursillós csoporttalálkozót tartunk, amelyre szeretettel hívom a Cursillon részt vett férfiakat és nőket. A cursilloegyházunk egyik jelentős felekezetközileg elterjedt megújulási mozgalma.

6. Kérem azokat a fiatalokat, akik ebben az évben akarnak székesegyházunkban házasságot kötni, hogy minél előbb jelentkezzenek a plébánián házasságkötésre függetlenül attól, hogy polgári házasságkötésük időpontja bejegyzett-e, vagy sem. Jegyesbeszélgetés-sorozattal történik közvetlen felkészülésük a szentségi házasságra.

Nagyon kérem azok segítségét, akik tudnak rokonságukban és ismerőseik körében házasságra készülő fiatalokról, hogy ezt az információt adják tudtukra.

12 January, 2020 13:23

HIRDETÉSEK URUNK MEGKERESZTELKEDÉSÉNEK VASÁRNAPJÁN
(JAN. 12.)

1. Ma Urunk megkeresztelkedésének ünnepével befejeződik a karácsonyi időszak, és megkezdődik az évközi idő hamvazószerdáig (az idén február 25-ig) tartó része.

Ugyancsak ma véget ér Szidor János diakónus gyakornoki ideje plébániánkon, és visszatér az egri szemináriumba tanulmányainak befejezésére. Illesse köszönet tanulékony lelkületű bekapcsolódásáért egyházközségünk hitéletébe, tevékeny szolgálatáért és terhelhető helytállásáért, amellyel segítette a lelkipásztorkodást!

2. Holnap, hétfőn 08:00-tól kezdjük a karácsonyfa és betlehem elbontását. Minél többen vállaljunk részt ebből a munkából.

Az esti szentmise után pedig folytatódik a bibliaóra a 7. teremben.

3. Kedden 18:00-tól lesz a következő FILMKLUB a Szent József Gimnázium dísztermében (2. emelet). Megnézzük „A két pápa” c. filmet. A filmben a színészlegenda Anthony Hopkins alakítja XVI. Benedeket és Jonathan Pryce Ferenc pápát. A film rendezője az Oscar-díjra jelölt (brazil) Fernando Meirelles.

4. 20 éves a Debrecen-Televízió Erőnk Forrása című országosan is egyedülálló vallási műsora. A Médiacentrum Debrecen, a történelmi egyházak és a zsidó hitközség vezetőivel közösen adnak hálát a műsor eredményességéért kedden, január 14-én, 17 órakor. Az Erőnk Forrása ünnepi műsorának felvételére a híveket is várják szeretettel a Debreceni Görögkatolikus Metropolitai (érsekségi) Hivatal aulájába (Petőfi tér 8.).

5. Mához egy hétre, vasárnap

15:30-tól FIATAL CSALÁDOSOK vasárnapi körének összejövetelét tartjuk a 7. teremben. Szeretettel várjuk és látjuk a csoporthoz csatlakozni akaró fiatal házasokat és családosokat.

17 órakor kezdetét veszi a görög katolikus főszékesegyházban az egyetemes imahét a Krisztus-hívők egységéért. A közös imák mindig 17 órakor kezdődnek; beosztásuk a hirdetőn olvasható. Nálunk jan. 22-én, szerdán lesz az imaóra.

17:30-kor ünnepélyes esti dicséretet éneklünk.

Az esti szentmise után Kiss Zoltán orgonaművész jótékonysági koncertjén vehetünk részt. Műsora a hirdetőn olvasható.

6. Liturgikus emléknapok és ünnepek e héten: szerdán Remete Szt. Pál, pénteken: Szt. Antal apát emléknapja és szombaton Árpád-házi Szt. Margit szűz ünnepe lesz.

7. 1 távolabbi hitéleti program: január 26-án 15:00-kor a 6. teremben cursillós csoporttalálkozót tartunk, amelyre szeretettel hívom a Cursillo-n részt vett férfiakat és nőket. A cursillo egyházunk egyik jelentős felekezetközileg elterjedt megújulási mozgalma.

4 January, 2020 18:02

HIRDETÉSEK A KARÁCSONY UTÁNI 2. VASÁRNAP (JAN. 5.)

1. Ma a fél 12 órai szentmise után csendes szentségimádásra térhetünk be 18:00-ig.

2. Január 6-án, hétfőn URUNK MEGJELENÉSE, VÍZKERESZT parancsolt ünnepe lesz. Vízszentelést a 10 órai és az esti szentmise elején végzünk. Ezt követően otthonaikba vihetnek belőle, hogy feltöltsék a házi szenteltvíz-tartójukat, és imádság kíséretében meghintsék vele otthonukat.

Az esti szentmise után a Szent József Kollégium ebédlőjébentartjuk a bibliaórát, amelyen résztvesznek a városból a Bibliával foglalkozó közösségek. Ezt a bibliaórát szerény agapéval zárjuk.

3. Pénteken az esti szentmise után, 18:45-től férfikörbe várom egyházközségünk egyedülálló férfi tagjait, a házas és/vagy gyermekes édesapákat. Összejövetelünket az 5. teremben tartjuk. Szeretettel várjuk a csoporthoz csatlakozni akaró férfitestvéreinket!

4. Ünnepeink e héten: pénteken Szent Antal apát emléknapja és szombaton Árpád-házi Szt. Margit szűz ünnepe.

5. Vasárnap URUNK MEGKERESZTELKEDÉSÉT ünnepeljük. Ezzel az ünneppel befejeződik a karácsonyi ünnepkör, és megkezdődik az évközi idő hamvazószerdáig (február 25-ig) tartó része.

6. Értékes és szép hitvalló hagyomány a házszentelés. Aki otthonát szeretné megszenteltetni, kérését jelentse a lelkipásztoroknál vagy a plébániairodán.

7. A tekintélyes múltú Debreceni Szent László Kórus tagjai sorába hívja és várja az éneklés karizmájával megáldott, kottát olvasni tudó testvéreinket.

A kottaolvasásban nem járatos, de énekelni szerető kedves híveket hívom és várom a liturgikus kórusba. Ennek a kórusnak a szentmiséken és az esti dicséreten (vesperáson) az énekek vezetése a fő feladata.

Mindkét kórusba jelentkezni lehet Dobos Mihály karnagy-kántor úrnál. A jelentkezés ügyében bátran forduljanak hozzá!

8. 2 távolabbi hitéleti program:

— Jan. 19 — 26. között tartjuk az egyetemes imahetet a Krisztus-hívők egységéért. A közös imák mindig 17 órakor kezdődnek. Nálunk jan. 22-én, szerdán lesz az imaóra.

Február 7-én, pénteken tartjuk a Debreceni Katolikus Bált a Kölcsey Központban (Hunyadi utca 1-3.). Belépőjegy — 1-3 éves korig ingyenes (regisztrációs jegy szükséges); 3-10 éves korig 2.500 Ft; 11 éves kortól pedig 5.000 Ft — váltható a 6 debreceni plébánián és a Püspöki Hivatalban. A belépőjegy ára tartalmazza a svédasztalos vacsorát és az ital egy részét, tehát ez nem batyus bál.

Minden generációhoz tartozó testvérünk jöjjön el, és legyen részese a báli mulatozásnak!