Torinói lepel

A TORINÓI LEPEL néven ismert ereklye egy 432×113,5 cm méretű I. századbeli halszálkás mintázatú lenvászon kendő, amelyen egy megkínzott, majd kereszthalált szenvedett férfi képmása, vala¬mint vérfoltok és égésnyomok láthatók. A holttest alá terített lepel a fején volt áthajtva, így az meg¬őrizte a halott képét elölről és hátulról is. A kutatók a lepel történetét szórványos adatokból rekonstruálják Jézus Krisztus kereszthalálától 1349-ig, majd ezt követően jól dokumentált adatok állnak rendelkezésükre.
A Torinói Lepel 1898 óta foglalkoztatja a tudományos közvéleményt, amikor Secondo Pia ügyvéd, amatőr fotós, elkészítette róla az első fényképfelvételt. A fotón a lepel pozitív képe, vagyis a fényképe jelent meg. E felfedezés óta a szindonológia (lepelkutatás) megállapította, hogy az a halott, akit ebbe a lepelbe betakartak, az valóban azokat a sérüléseket hordozta, amelyekről az evangéliumok is hírt adnak Jézus halálával kapcsolatban.
A képmás a szálak elszíneződéséből, tehát nem ráfestésből származik. Jézus feltámadását sugárjelenség, fényjelenség kísérhette, és ez a fény- és hőhatás okozhatta a szálak elszíneződését. Ennél tudományosabb magyarázat jelenleg nem létezik erre a jelenségre.
A lepelből a keletkezési helyére és vándorlásának állomásaira jellemző flóra pollenjeit, gomba-spóráit mutatták ki.

A Lepelre Edesszában találtak rá, ahol Euszebiosz püspök már 325 körül írásban utalt létezésére. 944-ben került Bizáncba 1453-ban pedig a Savoyai hercegség tulajdonába. Az 1100-as évek végéről származó magyar Pray-kódex egyik miniatúrája nagy pontossággal ábrázolja a leplet. 1572 óta őrzik Torinóban. II. Umberto (száműzött) utolsó olasz király halálát követően, 1983 óta a lepel a Szentszék tulajdonába került. Jelenleg is Torinóban a Keresztelő Szent János Székesegyházban őrzik.
A Katolikus Egyház mind a mai napig nem jelen¬tette ki, hogy a Torinói Lepel minden kétséget kizáróan Jézus Krisztus halotti leple, hanem szigorúan ragaszkodik a történeti igazságokhoz, és a tudományos vizsgálatokat a legnagyobb mértékben támogatja. A tudomány jelenlegi állása szerint minden kutatási eredmény a Lepel hitelessége mellett szól, és ha ez így van, akkor nyugodtan kimondhatjuk, hogy ez a kereszténység legértékesebb ereklyéje, az Ötödik Evangélium.
Hiteles másolata a debreceni Szent Anna Székes-egyházban tekinthető meg.

SZENT ANNA SZÉKESEGYHÁZ LÁTOGATHATÓ: MINDEN NAP 6.30-19 ÓRÁIG
4024 Debrecen, Szent Anna u. 15. Tel./fax: 52/536-652